Mituri pe care le auzim frecvent despre anxietate

In ciuda faptului ca anxietatea este cea mai frecventa tulburare mintala in Romania, exista o multime de mituri si conceptii gresite despre simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate. Miturile anxietatii nu numai ca raspandesc informatii gresite, dar ii pot impiedica pe cei suferinzi sa primeasca ajutorul de care au nevoie. In randurile ce urmeaza vom demonta unele dintre miturile pe care le auzim cel mai frecvent despre anxietate.

​Mit: Tulburarile de anxietate nu sunt reale pentru ca, de fapt, toata lumea are anxietate.

Adevar: Avand in vedere cat de comune sunt sentimentele de stres si de anxietate, unii pot crede ca tulburarile de anxietate nu sunt ceva real. Cu toate acestea, exista o distinctie clinica intre ingrijorarea normala de zi cu zi si tulburarile de anxietate. Conform specialistilor in sanatate mintala, tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata ca o anxietate excesiva ce apare in majoritatea zilelor timp de cel putin sase luni. In plus, persoana diagnosticata cu anxietate generalizata se confrunta cu dificultati in a-si controla ingrijorarea pana la punctul in care nu mai poate functiona normal.

Tulburarile de anxietate sunt relativ frecvente, mai bine de 10% din populatia lumii traind cu o astfel de problema medicala. La unii oameni, tulburarile de anxietate sunt vizibile din exterior, in special daca acestia au simptome fizice precum atacuri de panica, in timp ce la altii nu pot fi observate de catre oamenii din jurul lor.

​Mit: Anxietatea sociala inseamna doar timiditate.

Adevar: Unele dintre comportamentele de anxietate sociala pot arata similar cu timiditatea. Cu toate acestea, ele sunt destul de diferite.

A fi timid este o trasatura de personalitate. Anxietatea sociala este o tulburare de anxietate marcata de teama de situatii sociale asociate cu ingrijorarea extrema cu privire la modul de actionare sau de performanta. Cei cu anxietate sociala isi fac griji ca se vor face de rusine, iar oamenii din jurul lor vor diseca tot ceea ce fac, cautand erori. Anxietatea sociala poate duce la incapacitatea de a functiona social.

Cei timizi sunt mai predispusi sa aiba anxietate sociala, dar poti fi timid sau rezervat fara sa simti excesul de ingrijorare si fara sa te panichezi in situatii sociale.

​Mit: Anxietatea este doar o parte a vietii.

Adevar: A te simti stresat si ingrijorat este ceva obisnuit. Acesta este modul in care creierul nostru ne avertizeaza asupra amenintarilor sau pericolelor astfel incat sa putem actiona in mod corespunzator. Sentimentele persistente de ingrijorare sau panica nu sunt insa doar o parte a vietii. Sunt simptome ale unei tulburari de anxietate. Si in timp ce multi oameni traiesc cu tulburari de anxietate, daca acestea sunt lasate netratate, pot afecta semnificativ capacitatea de functionare. Anxietatea este, de asemenea, legata de un risc mai mare de a dezvolta o boala cronica.

​Mit: Doar adultii se pot confrunta cu tulburari de anxietate.

Adevar: Este un mit comun ca doar adultii pot avea anxietate, in special cei care au probleme financiare, interpersonale si profesionale de care sa isi faca griji. Cu toate acestea, conform specialistilor in sanatate mintala, aproximativ 9,4% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani au anxietate.

Semnele de anxietate la copii si adolescenti includ:

  • iritabilitate sau furie;
  • frica extrema sau fobie fata de lucruri sau situatii, cum ar fi cainii sau vizitele la dentist;
  • frica de locuri sociale precum scoala sau petrecerile de zile de nastere;
  • ingrijorare constanta si ganduri negative despre viitor;
  • lipsa de somn si de pofta de mancare;
  • dureri de stomac sau senzatie de rau.

pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca