Legende despre zane ursitoare

Cu siguranta toti ne aducem aminte de povestile copilariei cu zane ursitoare, zmei si printi. Vechi legende arata ca aceste zane ursitoare umblau noaptea prin lume pentru a ursi si calauzi destinele noilor nascuti. Se spune ca aceste zane ursitoare intodeauna sunt trei spirite ale padurii care pot fii auzite insa numai catodata, insa nu pot fi vazute niciodata. Dupa legende aceste trei zane urisitoare s-ar numi Viata (cea care prezice cum si cand se va naste bebelusul), Soarta (este sora mijlocie a acestora si prezice cum va trai pruncul) si Moartea (cea care va prezice cand viata acestuia se va sfarsi).

Aceste zane ursitoare sunt cunoascute din povestile copilariei unde ursitoarele sunt prezentate insa intr-o forma usor diferita. Cele trei zane ursitoare bune si intelepte aduc micutei printese cele mai frumoase daruri posibile: sanatate, bogatie , iubire si noroc. Insa aici apare si ursitoarea rea care prezice doar dezastru si nenorociri.

In traditia romana se spune ca aceste zane ursitoare se nasc din flori. De cele mai multe ori aceste zane ursitoare sunt bune si binevoitoare insa devin foarte rele si uraciose atunci cand ai incalcat o regula stricta impusa de ele. Se pune ca pedeapsa favorita a zanelor ursitoare atunci cand erau suparate era orbirea. In povesti zanele ursitoare sunt comparate cu renasterea, tineretea si semidivinitatea primaveri. Povestile si basmele cu zane ursitoare apartin unor lungi credinte care are la baza principii prin ajutorul pe care il acorda aceste zane ursitoare omului in coditii dificile bazate pe o gama de povestitri si experiente care care fac dovada acestei existente.

In folclorul romanesc zanele ursitoare sunt prezentate pe un alt taram care uneori are un caracter infernal cu zmei si niciodata nu este paradisiac in sensul religios. Pe acest taram sunt prezentati pameni exceptionali si eroi care depasesc conditia umana si superioara si se infragostesc de fiinte neumane dar foarte frumoase la suflet prin bunatatea lor.

In acele povesti aceste traditi legate de zanele ursitoare se tineau cu foarte mare sfintenie, insa in ziua de azi aceste ritualuri se mai gasesc doar in unele parti ale tari. Unele dintre femei fac aceste mese ale ursitoarelor la spital la ferstrele camerelor sau de obicei cand se intorc acasa. In tara noastra incepe incet incet sa apara acest obicei al zanelor ursitoare care vin la perecerea de botez vin trei fete costumate in zane ursitoare ce joaca o scena de teatru vesela si animata timp de 20-30 de minute.

Aceste zane ursitoare spun versuri si replici inspirate din traditie, insa adaptate realitati din zilele actuale. In folclorul tari noastre aceste trei zane ursitoare au rolul de: prima din aceasta zana ursitoare tine o furca in mana si un fus, cea de a doua toarce firul vieti, iar ultima dintre ele se spune ca il intrerupe hotarand momentul cand viata omului in lume se va opri. Acestea trei zane ursitoare simbolizeaza nasterea, viata si menirea sorti.

Traditia spune ca atunci cand veneau aceste zane ursitoare trebuia sa fie o liniste desavarsita pentru ca destinul nou nascutului sa nu fie tulburat, si cei care printr-o minune auzeau sau vedeau ce ziceau ursitoarele nu aveau voie sa spuna nimanui despre ce au predestinat zanele ursitoare pruncului.