Cum poți calcula eficiența unor panouri solare fotovoltaice

Necesitatea de a afla eficiența unui panou fotovoltaic există deoarece aceste informații sunt rareori indicate de către producător. Am putea identifica marca și modelul și apoi, pe site-ul oficial al producătorului, să descărcăm fișa tehnică a panoului fotovoltaic. Cu toate acestea, există metode de a calcula randamentul sistemului fotovoltaic.

Din punct de vedere comercial, panourile solare fotovoltaice sunt clasificate în funcție de puterea lor de vârf (WP), care este puterea de ieșire sau cantitatea de energie pe care o pot produce în condiții standard (STC: Iradiere de 1000 W/m2, temperatura celulei de 25ºC și distribuția spectrală AM de 1,5G).

Această putere maximă este indicată în fișa cu datele produsului. Aceste condiții ideale sunt realizate doar în anumite ocazii pe durata de viață a panoului solar. Cu toate acestea, această clasificare este foarte utilă pentru compararea diferitelor mărci de panouri solare fotovoltaice. Puterea disponibilă variază de la 200W la 350W. Cu cât este mai mare clasificarea panourilor, cu atât mai eficiente vor fi în producerea de energie.

Toleranța puterii de ieșire a unor panouri solare fotovoltaice

În timpul procesului de fabricație a panourilor solare nu toate sunt identice, dar apare o dispersie mică. Când ne referim la toleranța puterii, discutăm despre cât de mult puterea reală (în %) poate varia în funcție de specificațiile care se reflectă în fișa tehnică a panoului.

De exemplu, un panou 300W cu o toleranță de +/- 5% poate produce între 285W și 315W în funcție de diverși factori. Cu cât este mai mică toleranța la putere, cu atât mai bine. De asemenea, avem o mai mare certitudine în ceea ce privește comportamentul grupului. Ideal ar fi să alegeți panouri cu toleranță pozitivă.

Exemplu de calcul al eficienței

Pentru a calcula eficiența unui panou solar, trebuie să cunoașteți înălțimea și lățimea exactă a plăcii solare, precum și puterea acesteia.

Ex: Panou solar de 330 W, cu o înălțime de 1,956 m. și lățimea de 0.992 m.

1. Calculați suprafața panoului solar => 1.956 x 0.992m = 1.940352 m²

Notă – nu se ia în considerare rama, ci doar zona deschisă a panourilor

2. Împărțiți puterea panoului solar la suprafața sa => 330 / 1.940352 = 170.07 wați (W) / m²

Împărțiți rezultatul de mai sus la 10 pentru a obține eficiența în procente => 170.07 / 10 = 17.07%

Cu alte cuvinte, panoul solar utilizat în exercițiul anterior are o eficiență de 17.07% în condiții standard de testare.