Simpla văruire a pereţilor nu va rezolva problema designului interior modern. Dacă vrei să scapi şi de imperfecţiuni, să le ascunzi şi să ai şi pereţi interiori care arată foarte bine şi sunt mai simplu de întreţinut te vei îndrepta cu siguranţă către placari perete interior. Pe piaţă vei găsi o mulţime de materiale bune pentru placări, de la gips-carton la cărămizi din sticlă sau lemn, covoarele din piatră pentru pereţi, plăci de ardezie, lambriuri lemn.
În funcţie de ce vrei să obţii la final şi ce tip de placare preferi pentru designul interior le poţi alege în orice combinaţii doreşti. Cele mai bune materiale pentru placari perete interior sunt cele care te ajută să ai un design deosebit şi care servesc obiectivelor tale de amenajare.
Placari perete interior – Lambriuri, plăci ardezie, covoare piatră
De exemplu, te poţi îndrepta spre lambriuri de lemn, cu aspect plăcut, care te ajută să maschezi cablurile, pereţii mai subţiri sunt fonoizolati, poţi avea şi izolaţie integrată. E mai greu să pui în operă placările cu lambriuri de lemn, rezistenţa în timp poate să nu fie la fel de mare, mai e şi problema culorilor şi a texturii care nu sunt atât de ofertante, uzura va interveni în mod natural pentru că discutăm de lemn. Dar prelucrarea lambriurilor pentru placări e mai simplă, se reglează şi umiditatea, avem şi izolare termică din start.
Pentru un design mai deosebit ne putem îndrepta atenţia şi spre plăcile de ardezie pentru placare pereţi interiori. Montajul e simplu, rapid, se lipesc fără rosturi şi cap la cap pe pereţi, se taie uşor cu o foarfecă. Rezistenţa în timp poate fi mai scăzută decât în cazul altor materiale, dar la aspect estetic nu ai cum să nu remarci eficienţa placărilor cu ardezie.
Dacă alegi să plachezi pereţii cu, covoare de piatră va trebui să ai grijă să ai suprafeţe mici de placat, să nu fie umezeală în exces la nivelul lor. Se aplică rapid, durează ceva până când ai o zonă foarte mare terminată, covoarele de piatră sunt însă mai durabile decât alte soluţii de placare pentru că piatra naturală e mult mai rezistentă indiferent în ce formă apare.
Piatra oferă un aspect natural, versatilitate şi garantează acelaşi design interior perfect şi peste 10+ ani, este impermeabilă la apă, vara îţi asigură răcoare, iarna îţi menţine căldura în locuinţă, o temperatură constantă la interior. Plus că piatra lasă pereţii să respire şi nu te vei trezi cu mucegai în toată casa.
Plăci murale, gips-carton, cărămizi din sticlă şi alte soluţii eficiente şi moderne
Placările cu plăci murale, cu placaje la interior ar putea fi o soluţie, dar nu cea mai bună pentru pereţii interior. Plăcile murale sunt mai greu de pus în operă, mai pretenţioase la montare, rezistenţa în timp e mai scăzută decât în cazul unor placări cu un covor de piatră sau cu gips-carton, de exemplu.
Poate cel mai popular material pentru placări pereţi interiori este placa din gips-carton, care oferă şi rezistenţa la incendii, are rol estetic excelent, plăcile sunt durabile şi rezistenţe în timp, punerea în operă e simplă şi rapidă. Poţi să organizezi spaţiul interior cu ajutorul acestor placări, preţurile sunt convenabile, accesoriile pentru montaj se găsesc uşor şi sunt ieftine.
Dacă mai ai şi benzi autoadezive din fibră de sticlă şi ghidaje vei finisa cu succes orice tip de pereţi interiori. Cărămizile de sticlă sunt materiale mai puţin utilizate la placări pereţi interiori, dar sunt foarte eficiente şi punerea în operă e la fel de simplă ca la placările cu gips-carton. Alte materiale/soluţii pentru placări pereţi interiori ar putea fi plăcile riflate, acustice, riflaje individuale, panourile decorative, plăcile decorative din beton.