Jolly bucatarie: ce este și cum îl alegi?

O bucătărie mică este un coşmar pentru oricine. Nu ai spaţiu pentru depozitare, nu ai loc să te mişti aproape deloc, trebuie să fii mereu atent la ce se întâmplă în jurul tău să nu dărâmi ceva. Ordinea şi optimizarea spaţiului din bucătărie sunt obiective importante atunci când vine vorba de bucătăriile mici.

O soluţie practică şi eficientă pentru a avea mai mult spaţiu de depozitare şi ordine „spartană” în bucătăria mică este coşul Jolly bucatarie. El trebuie inclus în economia bucătăriei încă din faza de proiectare, are dimensiuni mici, dar cu ajutorul său zona de pregătire a mâncării va avea o cu totul alta dinamică şi eficienţă odată ce l-ai montat corect. În plus, nu vei căuta prin toată bucătăria după condimente sau ustensile pe care le foloseşti frecvent la gătit.

Montate aproape de aragaz, coşurile Jolly bucătărie permit depozitarea condimentelor, ingredientelor pentru gătit, dar se vor folosi şi pentru detergenţi de tot felul şi orice alte lucruri utile într-o bucătărie mică şi modernă. În practică, acest „coş” este de fapt un dulăpior culisant cu rafturi din tije cromate de regulă, cu un design adaptat nevoilor tale şi bucătăriilor moderne.

coşul Jolly bucatarie

Montaj simplu şi avantaje multiple

Montajul se face pe partea inferioară a mobilei din bucătării, are două sau trei sertare şi prindere pe suport, cu lăţimi diferite. Coşurile Jolly bucătărie pentru corpuri cu lăţimea de 150 mm vor fi cele mai întâlnite.

Forma dreptunghiulară cu rafturile din tije, amplasarea imediat sub blatul de lucru transformă coşul Jolly bucătărie într-un mic dulap care va proteja şi va oferi gospodinei sau celui care găteşte în casă tot ce are nevoie în timpul pregătirii hranei pentru cei din casă. Este un fel de cămară în miniatură, gândit astfel încât să optimizeze spaţiul din jurul aragazului.

Ştii exact unde le găseşti, ai acces rapid la ele, nu te deplasezi din zona de gătit şi de pregătit mâncarea, ordinea e perfectă. Plus că vezi integral ce ai în coşul Jolly şi nu rişti să ai ingrediente expirate.

Glisarea coşului Jolly este pe bază de glisiere cu bile, oferind extracţie totală sau parţială. Unele modele au şi sisteme de amortizare ca să nu ai zgomot la folosire, când se închide sertarul/se închid sertarele. Versatilitatea foarte mare, montajul pe uşă, pe colţ, în corpul pieselor de mobilier din bucătărie, toate recomandă coşul Jolly bucătărie în orice bucătării de dimensiuni mici.

Dacă ai recipiente sau obiecte grele vei folosi coşurile Jolly bucătărie cu lăţimi mari, 300-600mm, lăţimile de 150 mm suporta încărcare de până la 12 kg, cele cu lăţime 250 mm sunt bune pentru depozitare farfurii, cele de peste 450 mm doar pentru obiecte cu greutăţi peste medie. Se pot include şi separatoare pentru sticle sau alte obiecte introduse în aceste coşuri Jolly.

Cum alegi coşul Jolly bucatarie pentru bucătăriile mici?

Cât priveşte criteriile de alegere ale unui coş Jolly bucatarie, va trebui să ţii cont de prezenţa amortizoarelor, ca să nu ai zgomote puternice când închizi coşul, de prezenţa glisierelor de calitate, cu rezistenţă mare la acţionari şi uzură.

Foarte important este să ai coş cromat şi nu vopsit, ca să cureţi mai uşor coşul Jolly şi să nu depui efort inutil când se mai murdăreşte. Atenţie şi la tipul de extracţie, totală sau parţială, de preferat e cea totală, şi dacă se poate în trepte.

Reglajul 3D e un plus şi îl poţi găsi la multe tipuri de coşuri Jolly, va conta mult şi dimensiunea adaptată pentru ce depozitezi în coş, materialul din care e făcut coşul, oţel de preferat, tipul de instalare, glisierele cu montaj pe laterală corp ar fi cele mai recomandate.