Atat bicicleta de echilibru fara pedale, cat si cea cu roti ajutatoare vin cu avantaje si dezavantaje. Cu toate acestea, specialistii din ziua de azi recomanda parintilor sa le ofere prichindeilor lor o bicicleta de echilibru la inceput.
Bicicleta de echilibru nu are pedale, utilizatorul fiind nevoit sa impinga solul cu picioarele pentru a se pune in miscare. Spre deosebire de ce se putea vedea in deceniile trecute, acestea sunt de departe cele mai populare tipuri de biciclete pe care le vedem in parcuri astazi in randul copiilor de 2-4 ani.
Totusi, poti cumpara o bicicleta cu roti ajutatoare (stabilizatori) pentru copilul tau. Prevazuta cu doua roti mici fixate pe partea din spate a cadrului bicicletei, care ajuta la mentinerea ei in pozitie verticala, acestea il vor ajuta pe cel mic sa isi depaseasca grijile legate de clatinare.
De obicei, rotile ajutatoare pot fi setate la diferite inaltimi, astfel incat, pe masura ce copilul devine tot mai stapan pe bicicleta sa, ele pot fi indepartate.
Spre deosebire de bicicleta de echilibru, cea cu stabilizatori are si pedale. In cele din urma, stabilizatorii pot fi indepartati cu totul, iar bicicleta poate fi condusa ca una normala.
Asadar, care sunt beneficiile fiecarui tip de bicicleta?
Echilibru sau pedalare mai intai?
Exista o serie de abilitati de stapanit pentru a invata cum sa mergi pe bicicleta: echilibru, pedalare, directie si franare. In timp ce accentul la bicicleta cu stabilizatori se pune pe invatarea pedalarii, la bicicleta de echilibru cel mai important este, evident, sa inveti sa-ti tii echilibrul.
Cand mergi pe o bicicleta normala, trebuie sa stii sa tii bicicleta in pozitie verticala si sa te apleci in colturi, lucru pe care un copil nu il poate invata folosind o bicicleta cu stabilizatori. Copiii care folosesc biciclete cu roti ajutatoare vor invata sa isi tina echilibrul si sa ia curbele in mod normal abia atunci cand vor renunta la stabilizatori. De aceea, trecerea la o bicicleta standard va fi mai lina daca cel mic invata mai intai sa mearga pe o bicicleta de echilibru.
Pe o bicicleta de echilibru, copilul invata sa isi mentina bicicleta in pozitie verticala si sa faca viraje corect, fara a cadea, astfel ca atunci cand trece la bicicleta standard nu ii mai ramane decat sa invete pedalarea, ceea ce este foarte facil.
Copiii pot invata sa mearga pe bicicleta de echilibru de la 18 luni, deci la doar cateva luni dupa ce probabil au facut primii pasi.
La aceasta varsta, centrul de greutate al copilului este mai jos si, deoarece are ambele picioare pe pamant, este mai putin probabil sa cada decat de pe o bicicleta mai mare cu stabilizatori. Nu in ultimul rand, bicicleta de echilibru, spre deosebire de cea cu stabilizatori, poate fi condusa cu usurinta si pe terenuri denivelate.