Otita se manifesta o data cu schimbarile bruste de temperatura si consta in inflamarea urechii, ca urmare a blocarii canalului auditiv.
Cei mai expusi la aceasta afectiune sunt copiii, datorita faptului ca pana la o anumita varsta urechea interna este intr-o permanenta dezvoltare, iar in tot acest timp posibilitatea infundarii urechii interne cu apa si reziduuri este foarte mare.
Otita acuta poate fi medie sau externa, iar doar medicul specialist poate evalua cu succes situatia si poate pune un diagnostic adecvat. De aceea este recomandata vizita la un medic specialist si luarea unor masuri inca de la manifestarea primelor simptome.
Exista mai multi factori care conduc la aparitia otitei, iar cel mai adesea acestia constau in umezeala, imunitatea cazuta a organismului, introducerea unor obiecte straine de tipul dopurilor si al protezelor in cavitatea bucala, precum si scaderea cantitatilor de secretii ceruminoase. Pacientii care au tendinta sa isi curete in permanenta si in mod exagerat urechile sunt predispusi la aparitia otitei, deoarece si organismul are nevoie de un anumit ritm pentru a se mentine sanatos, iar igienizarea in exces poate fi daunatoare.
Primele simptome ale otitei sunt otalgia intensa, secretiile la nivelul urechii si infundarea acesteia. Se recomanda consultarea unui medic ORList inca de la primele simptome, pentru e evita aparitia complicatiilor si pentru a lua primele masuri.
Medicul specialist va inspecta conductul auditiv si va solicita, in functie de caz, si realizarea unei audiograme si a unui examen videoendoscopic.
In functie de cat de grava este otita, evolutia acesteia va fi mai usoara sau mai indelungata. O forma usoara de otita se poate vindeca de la sine, fara niciun fel de tratament. Pacientul va trebui sa fie atent la respectarea propriilor reguli de igiena, aspiratia secretiilor, poate folosi antiseptice in functie de caz sau poate apela la instilatii cu solutii antiinflamatorii.
Tratamentul pentru otita poate consta si in antialgice sau antiinflamatorii si daca pe termen lung pacientul prezinta si febra, atunci se va administra un antibiotic.
O alta forma de otita externa este furunculul de conduct auditiv extern, care se caracterizeaza printr-o infectie stafilococica. Aceasta prezinta urmatoarele simptome: durere la nivelul urechii, secretii, adenopatie satelita, iar pentru a o trata se solicita aplicarea unor solutii pe baza de alcool si rivanol in fiecare zi, la nivel local.
Otita externa consta intr-o infectie a tegumenului si este produsa de fungi, ca urmare a caldurii, a contactului cu apa si a dopului epidernic. De asemenea, hormonii, starile imunodepresive, precum si infectiile bacteriene datorate purtarii protezei pot duce la aparitia otitei externe. Simptomele asociate otitei externe sunt: pruritul, hipoacuzia, otalgia si senzatia de plenitudine auriculara.
O alta forma de otita este forma seroasa acuta, caracterizata de inflamatia urechii si care urmeaza sa se remedieze in timp de pana la 3 luni. Pacientul va simti senzatia de presiune in ureche, pocnituri in timp ce mesteca si hipoacuzie variabila. Pentru a tratament otita seroasa acuta se vor administra decongestionante nazale, antiinflamatoare si antialergice, iar in functie de caz, de poate practica si adenoidectomia.
Otita medie acuta este forma cea mai comuna si se vindeca in general in maximum 3 saptamani, fara a fi nevoie de a urma un tratament specific. Aceasta consta in inflamatia mucoasei urechii medii, iar simptomele variaza in functie de etapa in care afectiunea s-a dezvoltat.
Pentru a primi mai multe detalii cu privire la otita tratament, masuri de preventie a otitei si cum sa va curatati corect urechile, puteti face o vizita la Clinica ORL – Zone Medical Estet din Bucuresti. Echipa coordonata de Dr. Mirela Turcu este pregatita sa va ajute, iar clinica dispune de aparate performante, de ultima generatie, care pot investiga in detaliu si contribui astfel la vindecarea acestor afectiuni.