Transpaleti manuali sau electrici? Care este alegerea potrivita?

Daca inca nu te-ai decis ce fel de transpalet sa alegi, manual sau electric, eu te voi ajuta sa iti dai seama care este cel mai potrivit nevoilor tale.

Sunt o multime de avantaje cu care vin la pachet acesti transpaleti, dar este esential sa-i alegem pe cei potriviti in functie de activitatile la care ne vor ajuta pentru a ne dezvolta afacerea.

Transpalet manual vs. Transpalet electric

Diferite industrii au nevoie de transpaleti pentru transportarea de marfa, pentru depozitarea obiectelor in depozit, in marile magazine si asa mai departe. Totul depinde de nevoia pe care o are fiecare firma.

Unii sunt interesati de viteza de transportare, usurinta de manevrabilitate si capacitatea de incarcare pe care o are transpaletul, insa altii se orienteaza dupa lucruri mai putin sofisticate care sa realizeze operatiunile de transport a marfii, fara costuri prea mari de intretinere si inlocuire a acestora.

Pe piata exista numeroase variante cand vorbim despre alegerea unui transpalet, atat cu functionare manuala, cat si electrica.

Ce trebuie sa iei in calcul cand vrei sa achizitionezi un transpalet?

Diferentele dintre un transpalet manual si unul electric sunt foarte usor de sesizat.

 Inainte de a lua o decizie asupra achizitionarii unuia, trebuie sa aveti urmatoarele in vedere:

  • Dimensiunea locatiei unde va fi utilizat transpaletul

De obicei un transpalet electric se incadreaza in locatiile unde distantele sunt mari, ceea ce inseamna ca un transpalet manual va ingreuna totodata capacitatea de munca a angajatului, iar timpul poate fi pierdut, in timp ce un transpalet electric il va ajuta si usura munca.

  • Necesitatile tale legate de transpalet

Daca aveti de ridicat la inaltime obiecte cu o greutate mare, va este recomandat un transpalet electric, insa daca nu aveti aceasta necessitate, va recomand unul manual.

  • Bugetul tau

Un transpalet electric este destul de scump, investitie ce este amortizata doar in cativa ani, deseori nu se poate recupera.

Luati in calcul toate costurile pe care le aveti legate de personal, de intretinere si chiar si de costurile neprevazute care nu pot fi evitate sau aplanate prea usor.

In functie de asta poti lua cea mai buna decizie pentru tine asupra unui transpalet, fie el mecanic sau electric.

Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii unui transpalet mecanic?

Printre toate modelele de transpaleti, cei manuali sunt cei mai de baza. Sunt cei mai cunoscuti si cei mai folositi in acest moment. Cu toate acestea, cei electrici simplifica mult munca angajatului care va fi insarcinat cu misiunea de a depozita marfa pe rafturi.

Dimensiunile pe care le poate avea suntre de 550 x 1150 mm. Sarcinile in schimb variaza intre 500 – 2000 kg.

Manerul existent pe un transpalet manual este utilizat pentru a utiliza pompa hidraulica si a ridica furcile acestuia, dupa ce ele sunt amplasate corespunzator sub paletul ce urmeaza sa fie mutat.

Ei au un cost foarte mic de achizitie, fapt ce determina firmele sa ii achizitioneze mai des decat cei electrici.

Cand vorbim despre costurile de intretinere putem spune ca sunt relativ mici, deoarece transpaletii manuali nu includ componente electrice. Din cauza acestei lipse, ei sunt mai usor de reparat intr-un timp mult mai scurt.

Sunt cunoscuti pentru fiabilitate si durabilitate. Sunt foarte rezistenti si eficienti, de aceea sunt apreciati de toti antreprenorii care au nevoie de astfel de utilaje in compania lor.

Insa, are si puncte negative, el punand presiune pe cel care il foloseste, reusind sa-i provoace rani. Sunt mai greu de operat, iar din cauza sarcinii pe care o au, ei nu pot fi incarcati peste sarcina maxima.

Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii unui transpalet electric?

Transpaletul electric este o varianta complet electrica a transpaletului manual.

Partea cea mai buna la ei este ca sunt asistati electric, ceea ce conduce spre o scadere a riscului de accidentare a angajatului.

Ei se pot gasi in dimensiuni mici, profesionale si industriale.

Sistemul electric pe care-l detine ridica furcile, le coboara si transporta necesarul prin depozit.

Desigur, toate aceste caracteristici vor ridica pretul sau fata de un transpalet manual, iar costurile de achizitie, intretinere si reparatie vor fi mai mari.

In cazul in care va hotarati sa utilizati un transpalet electric, operatorul trebuie sa fie instruit in privinta folosirii sale.

Decizia ta tine de nevoile pe care le ai. Raportul calitate-pret pe care ti-l ofera transpaletul ales trebuie sa fie pregatit pentru tipul de munca ce angajatii tai il practica.