Stiai ca peste 80% din populatia Romaniei este afectata de o forma sau alta a unei boli parodontale? Cauza principala a acestui procent alarmant este igiena orala deficitara. Desi activitatea de curatare a dintilor pare una banala, aceasta pune in dificultate un numar mare de pacienti, care ajung la medicul stomatolog cu infectii, placa bacteriana, tartru sau faze avansate ale bolii parodontale.
Vestea buna este ca schemele moderne de tratament pentru parodontoza de la www.dentalexcellence.ro iti pot salva dintii din ghearele acestui „inamic” feroce al sanatatii orale si iti pot reda un zambet sanatos.
Exista, insa, doua conditii majore pentru a te bucura de succesul tratamentului. Prima este sa te prezinti la medic imediat dupa ce ai constatat modificari la nivelul gingiilor, iar a doua este sa respecti cu strictete toate recomandarile venite din partea medicului specialist.
Prezentarea ta la cabinetul stomatologic imediat ce ai constatat sangerari gingivale, modificarea culorii naturale a gingiei, inflamatii si disconfort la nivelul acesteia, iti poate salva dintii. In caz contrar, te vei confrunta cu caderea acestora, fiind nevoie sa apelezi la sisteme de inlocuire a dintilor lipsa. Daca nu iti doresti sa ajungi in aceasta situatie, acorda o atentie mai mare semnalelor transmise de sistemul ultrainteligent de aparare a corpului si ia masurile necesare la timp.
Tratamente in functie de stadiul bolii
Un tratament parodontoza difera de la caz la caz, in functie de stadiul in care se afla boala. In principiu, exista 3 stadii de referinta: incipient, mediu si avansat. Consultatia de specialitate va releva situatia exacta in care te afli, urmand ca medicul sa aplice schema de tratament cea mai potrivita pentru tine.
Stadiul incipient
Daca boala este intr-un stadiu incipient si se manifesta prin inflamatia gingiei, fara ca radacina dintelui sa fie dezgolita, schema de tratament pentru parodontoza consta in sedinte de igienizare. Vei invata cum sa efectuezi o igienizare corecta acasa, ce pasta de dinti ar putea ajuta la vindecarea gingiei si care sunt aparatele de care te poti folosi pentru a mentine o igienizare cat mai buna in timp. Probabil vei descoperi si cateva metode noi de curatare, precum dusul bucal, periile interdentare si ata dentara. In acest stadiu al bolii, sedintele periodice de monitorizare a evolutiei starii gingiilor si de igienizare profesionala sunt absolut necesare.
Stadiul mediu
In cazul in care inflamatia a patruns si in zona dintre gingie si dinte, medicul parodontolog va trebui sa indeparteze tesutul osos perimat de sub gingie. Aceasta manopera, desi poarta un nume care da fiori, mai exact „chiuretaj in camp inchis”, are rolul de a curata in profunzime frontul dintre gingie si os, cu ajutorul unui instrument special. Dupa indepartarea tesutului perimat are loc spalarea cu substante antiseptice a acestei zone pentru indepartarea bacteriilor. Si aici exista o veste buna, manopera nu este dureroasa, fiind efectuata sub anestezie! In functie de stadiul bolii, poate fi nevoie ca aceasta manopera sa fie repetata la 2-3 luni.
Stadiul avansat
Daca esti in stadiul avansat al bolii parodontale, cand dintii au inceput deja sa se miste, inseamna ca osul care ii sustine a inceput sa fie serios afectat. Astfel, schema de tratament pentru parodontoza va include, pe langa manoperele mentionate mai sus, si substante de tip antibiotic, pentru a ajuta organismul sa lupte pentru o vindecare cat mai rapida.
Rezultatele unui tratament parodontoza sunt exceptionale! In ultimii ani au fost concepute medicamente de ultima generatie cu efecte miraculoase, care ajuta la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor. Asa ca, indiferent de stadiul in care te afli, nu mai amana prezentarea la cabinetul stomatologic si spune stop acestei boli!