Daca ti-a cazut un dinte din cauza parodontitei, cariilor dentare sau a unui traumatism, probabil ca te gandesti sa iti refaci zambetul cu ajutorul unui implant dentar. In aceasta epoca a medicinei avansate, nu exista niciun motiv pentru a-ti lasa un gol in dantura, mai ales ca implanturile dentare sunt o optiune suficient de simpla pentru a-ti recapata frumusetea zambetului.
Iata 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre implanturile dentare:
1. Tipuri
Exista doua tipuri de implanturi dentare: endostale si subperiostale. Implanturile endostale sunt plasate in os si sunt cele mai frecvent utilizate. Acestea includ radacini din titan sau din zirconiu plasate in osul maxilarului, care tin unul sau mai multi dinti artificiali.
Implanturile subperiostale sunt plasate deasupra maxilarului. Folosesc un cadru metalic care iese prin gingie pentru a mentine dintele in loc. Acest tip de implant este utilizat pentru pacientii care nu pot purta proteze dentare sau nu au suficient tesut osos pentru a utiliza implanturi endostale.
2. Eligibilitate
Acest factor depinde cel mai adesea de cat de mare este osul maxilarului. Trebuie sa existe suficient tesut osos pentru a ancora un implant dentar. Copiilor mai mici, ale caror maxilare inca se dezvolta, nu li se poate administra acest tip de tratament. De asemenea, multi adulti, pur si simplu, nu au suficient tesut osos pentru efectuarea procedurii. Cu toate acestea, exista modalitati in jurul acestei probleme, cum ar fi procedurile chirurgicale care grefeaza os in maxilar. Trebuie stiut, totodata, ca bolile gingivale si cariile dentare trebuie remediate inainte ca implanturile sa fie inserate, iar persoanele supuse chimioterapiei sau radioterapiei sunt adesea neeligibile.
3. Longevitate
Implanturile dentare ar trebui sa dureze tot restul vietii. Acestea sunt menite sa fie permanente, asadar sunt o investitie pe viata. Desigur, acest lucru depinde si de pacient. Dintii nostri sunt, de asemenea, meniti sa dureze pentru totdeauna, dar daca nu ii ingrijim in mod corespunzator, ei se vor degrada. Implanturile dentare trebuie sa fie si ele ingrijite corespunzator. Exista, sigur, cativa factori care nu pot fi previzibili, cum ar fi genetica si posibilitatile bolilor gingivale, dar in lipsa acestora, nu ar trebui sa iti faci griji cu privire la durata de viata a implantului dentar.
4. Igiena orala
Pacientii trebuie sa stie ca periajul si folosirea atei dentare pentru implanturile dentare sunt la fel de importante ca pentru dintii naturali. De asemenea, trebuie mers periodic la medicul stomatolog, de circa doua ori pe an, pentru a verifica daca implanturile dentare isi fac treaba corect si nu sunt in pericol de infectie sau deteriorare.