Glucide lente versus glucide rapide – pe care ar trebui să le privilegiezi?

Chiar dacă în imaginarul colectiv, glucidele nu au o imagine prea bună, acestea constituie o parte din alimentaţia noastră.

Chiar dacă sunt indispensabile de la noi din alimentaţie, zaharurile ar trebui să fie consumate cu moderaţie. Mai ales în cadrul unui regim.

Clasificare în funcţie de indicele lor glicemic, glucidele au proprietăţi foarte diferite în funcţie de categoria din care fac parte. În ambele cazuri, aceste tipuri de zahăr reprezintă principala sursă de energie din corp şi sunt esenţiale pentru buna funcţionare a creierului şi a muşchilor.

Fie că sunt cu o absorbţie mai lentă sau mai rapidă, glucidele provin din alimentaţie. În cursul procesului digestiv, acestea sunt degradate înainte de a fi transformate în glucoză iar o parte va fi stocată la nivelul ficatului şi a muşchilor.

Glucidele sunt „rapide” atunci când au un indice glicemic mai mare de 70. Acestea sunt stocate de către organism foarte repede după ce au fost consumate şi pot fi mobilizate de îndată ce organismul are nevoie de o sursă de energie suplimentară. Dar aceste glucide te pot face să te îngraşi dacă nu sunt arse.

Glucidele „lente” sunt transformate în glicogen mult mai lent. Alimentele care au un indice glicemic mai mic de 55 fac parte din categoria glucidelor lente. Sunt de mare ajutor pentru a lupta contra foamei şi oboselii.

În ce alimente se pot găsi? În general, glucidele lente şi rapide şi cele rapide nu sunt conţinute în acelaşi tip de alimente. Glucidele rapide se regăsesc în băuturile carbogazoase, în bomboane, dulciuri şi gemuri. Dar se regăsesc şi în anumite fructe şi legume, precum morcovii, pâinea albă sau orezul. Glucidele complexe se regăsesc în alimentele care au un nivel ridicat de amidon. Adică pastele sau cerealele integrale, cartofi, leguminoase sau pâine integrală.