Cum tratăm parvoviroza la câini? 

Tocmai ai aflat că prietenul tău blănos are parvoviroză? Atunci e necesar să începi tratamentul imediat. Parvoviroza la caini este o boală serioasă și fatală, mulți câini ajungând să moară din cauza ei.

Dacă vrei să tratezi boala, cel mai bine este să apelezi la spitalizarea într-un cabinet veterinar. Dar asigură-te că personalul monitorizează pacienții (implicit și câinele tău) și în timpul nopții.

Însă dacă nu ai vreun cabinet veterinar care să îndeplinească această condiție, te poți descurca și singur/ă acasă. Nu va fi ușor și va trebui să îi oferi medicația necesară la momente exacte – chiar dacă e noapte.

În principiu trebuie să gestionezi deshidratarea, diareea și glicemia câinelui. Parvovirusul nu poate fi distrus de niciun medicament. Dar nici nu trebuie – tu îți ajuți câinele să combată problemele secundare, iar sistemul lui imunitar va gestiona virusul.

Medicamente antivirale potrivite pentru a trata parvoviroza

Când vine vorba de aceste medicamente, evită să le iei fără prescripție. Câinele tău are pierderi însemnate ale celulelor albe din sânge. În multe cazuri, medicamentele duc la suprimarea sistemului imunitar, adică opusul la ceea ce trebuie să faci. Pentru a afla care sunt potrivite pentru câinele tău, este indicat să consulți veterinarul.

Sau poți apela la metode naturale. Uleiul de eucalipt și uleiul de arbore de ceai au proprietăți antivirale. De asemenea, poți încerca usturoiul, oregano, lemn dulce și echinacea. Însă, din nou, este indicat să faci asta sub îndrumarea unui botanist sau veterinar holistic.

Remedii homeopate

Partea bună este că aceste remedii se axează pe simptome și nu pe cauză. Astfel, le poți administra chiar și înainte unui diagnostic dacă suspectezi ceva. Totuși, deși remediile funcționează bine, contactează un doctor homeopat pentru îndrumare.

Acestea vin de obicei sub formă de granule. Le poți achiziționa la un magazin naturist sau online, dacă nu ai unul în apropriere.

Cum prepari și administrezi doza lichidă:

  • Adaugă câteva granule într-un pahar cu apă curată (filtrată sau apă de izvor). Nu folosi apă nefiltrată de la robinet.
  • Amestecă bine pentru a se dizolva în apă
  • Pune o parte din lichid pe gingiile câinelui. Poți face asta cu o linguriță sau o pipetă
  • Ține soluția într-un loc întunecat pentru mai târziu. O să țină 2-3 zile. Atenție – nu pune soluția în frigider.
  • Înainte de a administra altă doză, amestecă din nou soluția

Așteaptă să vezi dacă se simte mai bine după administrarea dozei. Dacă se simte bine, dar apoi își revine într-o stare nepotrivită, administrează încă o doză. Iar dacă nu vezi nici o schimbare, încearcă o concentrație mai mare. Dacă nici asta nu funcționează, apelează la alte remedii. Și ține minte – este mai bine să îi dau mai mult decât mai puțin.

Nosode pentru câinele tău

Nosodele sunt o formă de tratament homeopatic similare cu vaccinurile. În schimb, acestea sunt administrate oral. Sunt preparate din produși patologici (infectați), dar sunt diluate până nu mai sunt periculoase. Sunt făcute din țesuturi necrozate, secreții (fecale, urină), puroi, sânge, transpirație etc. Asemănarea cu vaccinurile vine din faptul că administrarea lor face ca sistemul imunitar al pacientul (câinele tău) să răspundă bolii. 

Nosodele sunt un subiect încins în lumea medicinei. Mulți doctori consideră că sunt inutile, pe când alții susțin că sunt mai eficiente decât vaccinurile. În orice caz, sunt eficiente pentru câini și sunt bune în combinație cu alte tratamente homeopate.

Acestea sunt folosite de obicei pentru prevenire. Însă cățeii care sunt tratați cu nosode au o rată de supraviețuire mare. De multe ori, rezultatele sunt mai bune decât în cazul medicației clasice.

Oricare ar fi motivul pentru care nu îți duci câinele la veterinar, asigură-te că ai grijă completă de acesta. Asta presupune să te consulți cu veterinari, medici homeopați și, uneori, botaniști.