Aparate de vidat: utilizare și recomandări

Cu siguranță cunoști sentimentul acela când vrei să gătești ceva special de mâncare și nu trebuie să pleci întâi la magazin. Totul se datorează faptului că ai carne proaspătă vidată în congelator.

De întreg procesul se ocupă unele aparate de vidat, care-ți oferă o multitudine de avantaje. Le vei putea folosi pentru a vida alimentele, precum carnea, legumele sau fructele ori prafurile, precum cafeaua, ceaiurile sau tot felul de condimente.

Cum folosești aparate de vidat?

Aparatul de vidat este un dispozitiv indispensabil oricărei gospodării. Electrocasnicul elimină aerul din pungile speciale de vacuum, prin intermediul unei pompe.

Apoi, același aparat le va sigila termic. Un aparat de vidat alimente fără sigilare nu este folositor. Pungile de vacuum sunt pungulițe speciale. Acestea sunt rezistente și impermeabile. Odată sigilate, aerul nu va pătrunde înapoi, alimentele rămânând în vid. Nu vor intra în contact cu oxigenul, ceea ce înseamnă că mucegaiul și bacteriile nu se pot înmulți sau afecta alimentele.

În consecință, hrana se păstrează proaspătă pentru un timp mai îndelungat decât scrie pe ambalajul inițial. Unele alimente își extind data expirării și cu câțiva ani de zile, dacă sunt ținute în congelator.

Marea majoritate a modelelor ce le vei găsi pe piață sunt foarte ușor de utilizat. Aparatele de vidat sunt dotate cu panouri de comandă intuitive.

Tot ce trebuie să faci este să pui mâncarea în pungile speciale și să acționezi butoanele după indicațiile de pe aparat. Apoi, pungile vor fi introduse printr-un orificiu special ce se va ocupa de vidarea și sigilarea pungilor.

Aceste pungi trebuie să fie alese cu grijă pentru a se potrivit cu modelul aparatului pe care-l deții.

Care sunt avantajele vidării alimentelor?

Probabil că ai auzit în stânga și în dreapta din ce în ce mai multă lume vorbind despre aceste aparate senzaționale pentru orice gospodărie. Ei bine, iată de ce:

  • alimentele își vor păstra prospețimea și proprietățile de până la 5 ori mai mult decât este scris pe ambalajul inițial;
  • prin vidare se prelungește termenul de depozitare al alimentelor;
  • alimentele vidate în pungile speciale se organizează cu ușurință în congelator sau frigider, fiind o modalitate mai ordonată, sigură și sănătoasă;
  • vidarea este un procedeu care previne apariția mucegaiului sau a bacteriilor;
  • deoarece alimentele sunt despărțite fizic între ele, iar pungile sunt impermeabile, hrana își va păstra gustul autentic fără să capete „miros specific”;
  • alimentele vidate sunt mai sigur și ușor de transportat.

Cum să folosești un astfel de electrocasnic pentru diverse alimente?

Aparatul de vidat profesional este un electrocasnic portabil, foarte ușor de folosit, în special pentru carne și pește. Desigur, ai posibilitatea de a vida legume, fructe sau brânzeturi.

În cazul cărnii, este indicat ca alimentele să fie foarte uscate. Spală bucățile crude, tamponează-le bine cu un prosop și elimină excesul de apă. Pentru carne sau pește te poți folosi de pungi mici sau role care să-ți permită să videzi o singură bucată.

Atunci când vorbim despre carne, gândul ne sare și la tradiționalii cârnați sau alte produse asemănătoare. La rândul lor pot să fie vidați și păstrați în congelator pentru viitoarele ocazii. Însă, nu pune foarte mulți în aceeași pungă, deoarece riști să nu se videze optim.

Vidarea brânzeturilor, a legumelor și a fructelor

În cazul brânzeturilor vei proceda la fel ca și pentru carne. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de vidare din cartea tehnică a aparatului și să folosești cel mai bun aparat de vidat profesional.

Se recomandă ca brânzeturile moi să nu fie supuse procesului de vidare, deoarece există un risc crescut de dezvoltare a bacteriilor.

În cazul legumelor și fructelor, acestea trebuie mai întâi să fie foarte bine curățate. Se elimină orice urmă de coajă, sâmbure sau semințe.

Ideal ar fi să le videzi în starea în care dorești să le folosești mai târziu. Legumele precum broccoli, conopidă sau porumb, acestea trebuie fierte înainte de a fi vidate.

Folosește aparate de vidat pentru pudră, supe sau alte lichide!

În cazul alimentelor sub formă de pudră, lucrurile se complică puțin. Ele nu pot fi introduse așa cum sunt în pungile de vacuum, deoarece riscă să fie trase de către aparat. Videază-le în ambalajele originale sau folosește-te de filtrul de cafea fin.