Bitcoin-ul deja este extrem de cunoscut in toata lumea, desi nu toti stiu ce este sau cum se poate folosi. Cert este ca toti au auzit, cel putin o data, de bitcoin. Dar ce este bitcoinul? Ca o definitie simpla, pe intelesul tuturor, bitcoin este o moneda virtuala, fiind supranumit si „aurul viitorului”, deoarece constituie doar una dintr-o multitudine de criptomonede, cu ajutorul caruia poti inlocui banii reali.
Ce poti cumpara cu Bitcoin? Aproape… orice! Poti sa iti cumperi bilete de avion ieftine, haine, o masina… chiar si un apartament! Nu este nicio exagerare, este realitatea zilelor noastre – bitcoin a crescut in popularitate chiar si la noi in tara si continua sa castige teren.
Tehnic vorbind, din punctul de vedere al unui utilizator sau investitor in bitcoin (sau alte criptomonede asimilare), totul pare a fi precum folosirea unei aplicații de online banking, caci tranzactiile cu bitcoin se realizeaza doar prin intermediul online.
Cum intram in posesia bitcoin sau a altor tipuri de criptomonede? Acestea pot fi cumparate prin intermediul unor case online de schimb valutar specializate numite exchange-uri, iar fiecare exchange poate avea mici variatii asupra pretului si comisioane proprii de tranzactionare.
Totusi, chiar si aceste monede virtuale prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Spre deosebire de obisnuitele transferuri bancare, pe care toti le cunoastem, pentru criptomonede comisioanele sunt extrem de mici, acesta fiind unul dintre avantaje. La polul opus, dezavantajele criptomonedelor sunt acelea ale oricarei piete emergente – volatilitate crescuta si reticenta in implementare.
Indiferent de avantaje si dezavantaje, bitcoin a starnit curiozitatea si castiga teren, pe buna dreptate. Daca stati sa va ganditi la situatia in sine, tranzactiile virtuale sunt mult mai usor de facut si la fel de rapide.
Cu toate astea, inca ramane sub semnul intrebarii pentru multi, caci nu toata lumea rezoneaza cu monedele virtuale, mergand mai degraba pe principiul ‘’ce-i in mana, nu-i minciuna’’ si aleg tot calea pe care o cunosc cel mai bine. Oricum exista tabere pro si contra, parerile sunt mereu impartite, dar adevarul este intotdeauna undeva la mijloc. Asadar, nu trebuie sa desconsideram ceva, doar pentru ca nu intelegem acel lucru.