Casele pe structură de lemn sunt din ce în ce mai mult o opțiune pentru cei care-și doresc propria casă. Trendul ascendent din ultimii ani este o dovadă în acest sens. Lemnul este ales nu doar pentru că este un material natural, regenerabil și recuperabil ci și pentru proprietățile sale cu avantaje directe asupra performanțelor casei.
Softurile de proiectare de ultimă generație sunt folosite de constructori pentru a stabili detaliile privind designul și arhitectura împreună cu beneficiarii astfel încât rezultatul final să fie în concordanță cu dorințele acestora. Orice constructor cu experiență are un portofoliu cu proiecte case din lemn care demonstrează că sunt 100% personalizabile. Despre avantajele caselor pe structură de lemn, aflați în cele ce urmează.
Structura de lemn face casa mai spațioasă și rezistentă la cutremur
Lemnul este un material rezistent, fără a fi greu. La aceeași rezistență este de 3-4 ori mai ușor decât cărămida sau betonul. Folosirea lui la structura de rezistență a casei are ca rezultat o casă mai ușoară care va avea nevoie de o fundație mai simplă și mai ieftină.
De asemenea, pereții vor avea aceeași rezistență la o grosime mai mică. Astfel, la aceeași amprentă la sol, casa pe structură de lemn va avea o suprafață utilă mai mare comparativ cu cele de cărămidă sau beton.
O casă mai ușoară va avea și un comportament mai bun la cutremur. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei ceea ce înseamnă că o casă pe structură de lemn va fi mai puțin încercată în cazul unui cutremur.
Elasticitatea lemnului – proprietatea de a reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează – va face ca urmările unui cutremur să fie cu mult reduse.
Șantier mai scurt și mai curat
Avantajele caselor pe structură de lemn se văd încă din timpul șantierului. Un astfel de șantier durează mult mai puțin pentru că mare parte din lucrări sunt efectuate în fabrică.
Pereții și planșeele sunt prelucrate și asamblate în fabrică, la adăpost de intemperii și capriciile vremii și cu ajutorul unor echipamente performante. Apoi sunt transportați pe șantier unde montajul se face cu precizie și în timp mult mai scurt. Urmând această tehnologie, o casă de 100 m² pe un nivel poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână.
Pereții și planșeele caselor pe structură de lemn sunt sub forma unor cadre din stâlpi și grinzi de lemn, rigidizate față-spate cu panouri. Se formează astfel o cutie de formă paralelipipedică care este în opinia constructorilor și arhitecților una dintre cele mai rezistente forme.
Procesul nu implică folosirea betonului, cimentului sau mortarului, materiale umede care au nevoie de timp pentru a se întări și usca. Lipsa lor contribuie la reducerea timpului de șantier, dar și la aspectul lui mult mai curat și la o cantitate redusă de deșeuri.
Forma de cutie dă posibilitatea montării materialului izolator în interiorul peretelui. Casa va fi bine izolată termic încă din momentul în care este ridicată, fiind caldă, primitoare și fără senzația de umezeală rece dată de materialele umede.
Case 100% personalizabile
Un alt avantaj al caselor pe structură de lemn este că sunt personalizabile 100%. Nu sunt nici cabane și nici acareturi, cum își imaginează cei nefamiliarizați cu acest tip de construcție. Există o mulțime de modele case lemn care arată cât de diferită poate fi arhitectura lor.
Structura interioară nu condiționează cu nimic aspectul exterior, acesta putând fi ales în funcție de preferințele fiecăruia. Mai mult, rezistența ridicată a lemnului permite realizarea unor spații cu deschideri generoase, dând posibilitatea arhitecților să lase liberă imaginația.
Dacă te gândești să-ți construiești propria casă, ia în considerare și structura de lemn. Pe lângă avantajele de mai sus vei beneficia și de un control mult mai bun al costurilor.
Costul este stabilit după finalizarea proiectului și a calculelor de rezistență și nu mai poate fi modificat decât dacă se schimbă proiectul. Și nu în ultimul rând, traiul într-o casă de lemn este foarte benefic pentru bioritmul organismului, pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor.
Sursa foto: litarh.ro
Contact:
- [email protected]
- +4 0740 086 722