Alegerea unui camin de batrani poate fi un proces dificil pentru persoanele care nu au suficiente cunostinte despre aceste institutii. Sunt mai multe servicii care pot face diferenta dintre un camin care va fi apreciat de persoana varstnica si unul in care se va simti parasit de familie si lipsit de fericire. Mutarea intr-un astfel de centru pentru seniori este o decizie asumata atat de familie, cat si de senior, cel din urma avand ultimul cuvant de spus.
Inainte de a alege dintre caminele de batrani cu cele mai eficiente servicii trebuie sa purtam mai multe discutii cu seniorul din familia noastra. Este acesta pregatit pentru o astfel de schimbare? Ce asteptari are de la caminul care-i va tine loc de propria locuinta? Care sunt nevoile sale si cat este dispus sa plateasca pentru serviciile oferite de reprezentantii centrului pentru seniori? Acestea sunt doar cateva intrebari la care trebuie sa identificati raspunsuri inainte de marele pas.
Mutarea intr-un camin de batrani, un proces complex
Nu trebuie sa privim un camin de batrani ca locul in care ne parasim bunicii, ba dimpotriva, acesta poate reprezenta spatiul in care se va simti mult mai confortabil decat in propria locuinta. Odata cu inaintarea in varsta apar o multime de probleme care ne pot afecta emotional si fizic. Lipsa unui partener de viata te poate conduce spre depresie, afectiune care este foarte des intalnita in randul persoanelor varstnice.
Chiar daca pare o decizie usor de luat, aceasta este greu de acceptat de catre senior pentru ca inseamna o schimbare totala de viata. Intr-un camin de batrani toate serviciile sunt asigurate. In plus, seniorul se va bucura de asistenta medicala permanenta si de o multime de activitati care sa tina departe depresia si alte afectiuni care apar din lipsa de interactiune cu alte persoane.
Conditiile din camerele caminelor de batrani sunt net superioare cu cele de acasa, unele se pot compara cu usurinta cu hotelurile din orasul in care aveti domiciliu, iar personalul este prietenos si mereu deschis la nevoile celor cazati. Analizati cat mai multe centre pentru seniori inainte de a face mutarea si asigurati-va ca seniorul este impresionat de ceea ce a vazut. Esential este ca persoana varstnica sa inteleaga de ce este nevoie de o astfel de schimbare si sa vada cu proprii ochi modul in care poate trai intr-un camin de batrani precum Altra Casa Felice.
Cu toate ca seniorul va primi mese regulate, va fi implicat in activitati recreative si va avea mereu parte de servicii medicale, acesta trebuie sa fie vizitat in continuare de familie. Incearcati sa va faceti un program de vizita periodic si sa petreceti timp alaturi de senior, astfel se va adapta mai usor in noul domiciliu.